Bostäder

Hyran höjs på Vallby i Västerås när Mimer renoverar

2:18 min

I många så kallade miljonprogramsområden runtom i landet kommer kostsamma renoveringar att betyda stora hyreshöjningar, det visar en landsomfattande undersökning Sveriges Radio har gjort. I Västerås ska det kommunala bostadsbolaget Mimer i månadsskiftet april/maj påbörja renoveringar på Vallby, vilket kommer att betyda hyreshöjningar med i genomsnitt cirka 25 procent.

När P4 Västmanland träffar Anwar Dehkani håller han och familjen på att flytta ut från sin fyrarummare på Vallby.

Familjen har köpt hus istället, hyran för lägenheten ska på tre år höjas med sammanlagt 1 850 kronor, från 7 550 kronor i månaden till 9 400 i månaden, något Anwar Dehkani inte gillar.

– Det är inte bra, det har ställt till problem för oss, jobb och barnens skola och sedan allt annat – grannar och kompisar, säger han.

Anwar Dehkani visar runt i lägenheten. Han tycker att Mimer inte behöver göra så omfattande renoveringar i lägenheterna.

– Som du ser är badrummet inte slitet, det är fräscht, men de tänker renovera. Som jag förstår det så kommer många att flytta under tiden, de som inte har råd att betala så mycket i hyra. Det finns redan två - tre lägenheter här ovanpå, säger Anwar Dehkani.

De så kallade miljonprogramsområden, byggda 1965 till -75 som det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås har, renoverades på 1980- och början av 90-talet, men då gällde det utemiljön, tak och fönster, berättar Fredrik Törnqvist, som är vd för Mimer.

Nu byter man rör och elsystem och bygger nya kök, badrum, dörrar och fönster, det har gjorts på Fredriksberg och nu är det alltså Vallbys tur.

Enligt Fredrik Törnqvist har Mimer inte fått några stora reaktioner på hyreshöjningarna på Vallby, höjningar som ska genomföras succesivt under en treårsperiod och som landar på i genomsnitt cirka 25 procent.

– Det är klart att det vore jätteroligt om man kunde trolla så att man kunde bygga om utan att behöva höja hyran, men jag tror ändå att gemene man förstår att i det här fallet lägger vi ungefär 550 000 per lägenhet och det är väldigt svårt att göra det och inte genomföra hyreshöjningar, säger Fredrik Törnqvist.

– Gjorde vi inte hyreshöjningar då behöver de andra kunderna vara med och betala den här renoveringen. Vi försöker göra det här i samråd med våra kunder och göra det så att det blir så bra som möjligt. Dessutom höjer vi hyran i tre steg så att man får inte hela höjningen på en gång, tillägger han.