Trots flera protester – del av Berlinmuren rivs

1:15 min

Tusentals människor har protesterat de senaste veckorna, men i dag revs en del av den kvarvarande Berlinmuren vid murmuseet East Side Gallery - en av de största turistattraktionerna i den tyska huvudstaden. Detta trots att borgmästare i Berlin lovat att inga fler delar skulle tas bort.

Framtiden för den drygt 1 km långa murresten vid  East Side Gallery har varit en av de mest omdebatterade ämnena här i Berlin de senaste veckorna. För några veckor sen lyckades uppretade demonstranter stoppa rivningsarbetarna och sedan dess har  ytterligare stora demonstrationer genomförts.

Men ett byggföretag har sedan många år tillbaka kontrakt på att få bygga ett hyreshus mellan floden Spree och muren, och därmed också laglig rätt att flytta delar av muren.

Efter de första protesterna, och så sent som i går, har byggföretaget förhandlat med Berlins myndigheter om framtiden för projektet, och Berlins borgmästare hade till och med uttryckligen lovat att muren inte skulle röras mer.

Men i dag i gryningen, utan att demonstranterna hann reagera och under polisskydd, lät byggföretaget i alla fall ta bort ytterligare fyra meterlånga murdelar av East Side Gallery. Detta, enligt egen utsago, för att byggfordon ska kunna ta sig till och från platsen.

– Det är en skam för kulturen i den här staden, sa en bedrövad Kani Alavi, en av konstnärerna som målat en av bilderna vid East Side Gallery.

Byggföretaget säger att de borttagna bitarna av muren ska ställas tillbaka när bygget är klart, men det är det få av de demonstrerande som tror på.