Blekinge

Bristfällig behandling för anabolamissbruk

1:44 min

Ungdomar som dopar sig i Blekinge får inte den vård de skulle behöva. Det menar Tommy Moberg, socionom och forskare som idag föreläste för sjukvårdens ansvariga politiker.

 – Det här är en missbrukargrupp och vi säger till dem att sluta, det är kriminellt och det är farligt. Men vi kommer inte att hjälpa dig, säger Tommy Moberg.

Många idrottare och fritidsatleter runt om i Sverige missbrukar anabola steroider. Doping som kan ge stora muskler, men samtidigt acne, svåra depressioner och permanenta hjärnskador. Men den som vill ha hjälp att behandla sitt missbruk i Blekinge får det svårt. Specialiserad behandling finns bara i Göteborg eller Örebro.

– Om ni har en 18-årig pojke i Ronneby som tar anabola steroider och far illa, så måste ni skicka honom till Örebro eller Göteborg för att han ska få hjälp. Det är inte okej. Era ungdomar ska självklart få hjälp på hemmaplan, säger Tommy Moberg.

Våldsbrott
Behandling kan vara avgörande för personen menar han.

– Det kan handla om liv och död.

På dagens seminarium i Ronneby visade Tommy Moberg flera nyhetsklipp på våldsbrott, där gärningsmannen tagit anabola steroider. Ibland vanliga killar som blivit aggressiva och utfört impulsiva våldshandlingar.

Tommy har träffat flera grova våldsmän som saknar empati, total känslokallhet inför sina offer.

Biter tag rejält
En som lyssnade på seminariet var landstingsrådet Per-Ola Mattsson (S).

– Det biter tag i en rejält, när man hör berättelserna. Hur preparaten påverkar människor hela livet och hur det påverkar alla runtomkring, säger han.

Men trots intrycket vill han inte lova några extra resurser i nuläget.

– Vi ska ta ett samtal i vår grupp och resonera om de här frågorna, säger Per-Ola Mattsson.

 Olof Peterson
olof.peterson@sr.se