Alla anställda får sämre betalt om kollegan är sjuk

2:28 min

Företaget Paroc, som tillverkar stenull, har infört ett premielönesystem där en anställds olycksfall eller sjukfrånvaro ger alla sämre betalt. Facket är kritiskt och talar om kollektiv bestraffning, men företaget menar att de måste ha premier som reflekterar målsättningen att inte ha några arbetsplatsolyckor.

IF Metalls klubbordförande Björn Jansberger varnar för följderna:

– Sjuknärvaro istället för sjukfrånvaro. Man ska ju kunna bli sjuk, vara hemma, bli frisk och återkomma till jobbet sen pigg och glad.

– Men det här gör ju att kompisarna alltid undrar 'var du verkligen sjuk' eller om vi får ett olycksfall 'räcker det inte med plåster och att åka efter arbetstid', för annars minskar ju premien hela tiden, säger han.

Paroc som tillverkar stenull för isolering har fabrik bland annat i Hällekis i Västergötland. Företaget har just infört nya regler i lönesystemet, som alltså väckt kritik. Utöver grundlönen utgår en månadspremie på 300 kronor per anställd om olycksfallen är tillräckligt få, och om sjukfrånvaron är mindre än 3,2 procent blir det 150 kronor extra.

Det finländska företaget som har infört reglerna i hela koncernen och vill på så sätt minska olycksfall och sjukfrånvaro. Men anställda upplever det som kollektiv bestraffning - drabbas en får alla mindre betalt. Följden kan enligt kritikerna bli att anställda inte anmäler olycksfall eller går till jobbet sjuka.

Dan Holke är chefsjurist på LO-TCO rättsskydd:

– Jag tycker att de här systemen är klart olämpliga. Även om syftet är att minska olycksfallen så tror jag att det här är kontraproduktivt. Om man inte anmäler de tillbud och olycksfall som sker, så kan man ju inte heller lära och dra slutsatser och förhindra att det händer på nytt.

Stöter ni på det här ofta?

– I vår verksamhet har det dykt upp ett antal gånger på senare tid, så det verkar vara något som blir vanligare.

Parocs divisionschef Joakim Westerlund säger att företaget inte uppmanar till att mörka olycksfall, och premien kopplad till hälsa och säkerhet kommer att finnas kvar.

– Jag ser själv inte någon kontrovers i att premiera vår personal då vi uppnår lägre olycksfallsstatistik på grund av att vår personal tar mindre risker, och att vi har eliminerat risker som vi har på fabriken.

En del säger att det här är kollektiv bestraffning, vad säger du om den kritiken?

--  Den här premien är ju i sig själv en kollektiv belöning.

Klubbordförande Björn Jansberger på IF Metall i Hällekis är särskilt upprörd över att företaget infört systemet utan diskussion med de anställda.

– Företaget säger att det är en ren gåva. Man kan inte förhandla och de tar inte till sig någonting när jag har pratat med dem om just detta, utan det är koncernbestämt och så ska det se ut. Det är vi väldigt missnöjda med fackligt sett.

Den här nyheten tillkom efter ett tips till Radioleaks.