Rekordstor nätattack drabbar många

1:43 min

En av de största nätattackerna i internets historia drabbar just nu en grupp som bekämpar skräppost. Nättacken är troligen fem gånger kraftigare än alla tidigare kända attacker.

Lars-Göran Emanuelson är expert på informationssäkerhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.

– Det har varit en extremt kraftig DDOS-attack mot Spamhaus som genererade stora trafikmängder, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert på företaget Eurosecure.

Spambekämparna i Spamhaus drabbas av en så kallad DDOS-attack. De som anfaller hackar sig in i sårbara datorer, ofta jorden runt, och säger åt dessa att gå in på Spamhouse sida. Det liknar när massor av personer ringer samma telefonnummer samtidigt och ingen kommer fram.

Den här gången har anfallarna lyckats använda fler datorer än kanske någon gång förut. Attacken är stor, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert på företaget Eurosecure.

– Det är den största jag har sett hittills. Tekniskt sett så är den på 300 gigabit per sekund. Om man jämför man med tidigare attacker så är den i alla fem-sex gånger större än vad man brukar se.

Till exempel då svenska myndighetssidor har tagits ner så är det mindre än det här.

Spamhaus är en branschorganisation utan vinstsyfte och anklagar ett nederländskt webbhotell för attacken. Effekterna märks världen över och miljoner av vanliga nätanvändare har upplevt att nätet saktat ner. Internetsäkerhetspoliser i fem länder arbetar mot attacken, enligt New York Times. Stora företag som Google hjälper också till.

Spamhaus blockerade nyligen webhotellet Cyberbunker, misstänkt för att ha skickat spam.

Cyberbunker har sagt att det tar hand om vilka internetsidor som helst utom pedofiler och terrorister.

Enligt Spamhaus är det Cyberbunker och kriminella från Östeuropa som ligger bakom.

Anders Nilsson, säkerhetsexpert på företaget Eurosecure säger att attacken inte är över, och den stör runt om i nätet.

– Netflix till exempel har påverkats och om attacken fortsätter kommer fler tjänster att bli långsammare och kanske får en timeout då och då.