Maxuttag vapen mot bankrusning på Cypern

1:57 min

I dag är det tänkt att bankerna på Cypern ska öppna igen efter att ha varit stängda i 12 dagar. Myndigheterna har infört restriktioner på uttag för att undvika en bankrusning. Men det kommer ändå bli en svår dag, tror Andri, som jobbar på krisbanken Laiki i Nicosia.

– Jag vet att de kommer kräva tillbaka sina pengar, folk har inte förstått vad som hänt, de sover fortfarande, säger Andri.

Hon vill inte ge ut sitt efternamn men bjuder på sina känslor. Det här blir hennes värsta dag på jobbet, om hon nu har något. Laiki Bank, Cyperns näst största, har satts i konkurs och de bra delarna har flyttats över till landets största: Bank of Cyprus.

Andri säger att inte heller hon förstår allt som händer, och ingen verkar kunna förklara, menar hon.

– Vi behöver någon som förklarar vad som händer, säger Andri.

Centralbanken sade i går att alla banker ska öppna vid lunch klockan 12 lokal tid i dag. För att undvika en bankrusning får endast 300 euro tas ut per dag. För transaktioner som företag gör via bankerna finns inga begränsningar i Cypern. Däremot kommer Centralbanken att granska alla betalningar på mer än 5 000 euro.

Att näringslivet kommer igång igen är viktigt för landet men det är också ett stort antal företag som fått sina konton frysta eftersom de hade mer än 100 000 euro. Det gör att många cyprioter oroar sig för att de inte ska få någon lön den här månaden. En av dem är Konstantia Konzia.

– Jag är faktiskt inte säker på att vi kommer få någon lön, och det är ett stort problem, säger Konzia.