Bankerna öppnar igen på Cypern

2:22 min

I det krisande Cypern öppnade bankerna i dag klockan 11.00 efter att ha varit stängda i nästan två veckor. Köerna ringlade långa men öppningen gick lugnt till. Vår utsända Claes Aronsson finns på plats utanför Laiki Bank i Nicosia.

– Nu har det lugnat ner sig här. Det har varit ganska mycket folk - ungefär 100 personer som kommit till just det här kontoret där jag befinner mig, säger vår utsända Claes Aronsson som står utanför Laiki Bank, vars öppnande klockan 11.00 var något försenad på grund av datorstrul.

Många har befarat en så kallad bankrusning, där många bankkunder tar ut alla sina pengar, och för att undvika det har myndigheterna infört restriktioner som innebär att man bara får ta ut max 300 euro per dag. Men öppningen gick lugnt till, och någon rusning har det inte blivit.

– Det har varit tydligt från början. Vaktmästaren gick ut och delade ut papperslappar till folk med regler om hur mycket man får ta ut, och de kapitalrestriktioner som regeringen varit tydlig med. Det var inget snack som saken: man skulle undvika en bankrusning, säger Claes Aronsson.

Vad har kunder som du pratat med sagt till dig?

--Det är många pensionärer som varit här som haft det jobbigt, eftersom de inte haft några bankomatkort. Men de jobbigaste historierna berättar företagare som varit här, och som fått sina konton frysta och har det fortsatt väldigt svårt.

Vid ett bankkontor som tillhör Bank of Cyprus släpps fyra människor in i taget, enligt brittiska The Guardian. Många av dem som köat vid Laiki Bank där vår utsända befinner sig är pensionärer utan betalkort, men även yngre människor som har sina lönecheckar med sig som de vill föra över till sina bankkonton.

Hur stor är risken för en så kallad bankrusning?

– Det verkar som att de tydliga med att man ska följa de här reglerna, och bankerna är välfyllda med eurosedlar, så jag tror att Cypern är ganska bra rustat för att klara av den här eventuella rusningen.

Företag kommer att få göra transaktioner via bankerna utan begränsningar inom landet, men Centralbanken kommer att granska alla betalningar på mer än 5 000 euro.