Trafikverket: Ta det lugnt på vägarna i påsk

På torsdagen fylldes vägarna med påskfirande resenärer. Skärtorsdagen är en av de hårdast belastade trafikdagarna på hela året och Trafikverkets råd är att ta det så lugnt som möjligt.

– Det viktigaste är inte att passa en tid, det viktigaste är att man kommer fram säkert och tryggt, säger Eva Nordén, informatör på Trafikverket.      

Än så länge ser det ut att vara ganska lugnt på vägarna, men man kan se att påsktrafiken börjar komma igång nu under eftermiddagen, säger Kim Hellberg på Sveriges Radios trafikredaktion.

– I Skåne och Göteborg är det torrt och fint, men i Dalarna och Jämtland är det halt på vägarna och tät trafik, säger Kim Hellberg.

Under eftermiddagen har en olycka inträffat på E 18 vid Enköpingsleden i Rissne där tre bilar frontalkrockat, och i Dalarna krockade två bilar på riksväg 68 i Avesta tidigare under eftermiddagen. Förutom de händelserna har varken trafikredaktionen eller Trafikverket fått några större olyckor inrapporterade hittills.

Men det råder vinterväglag på många håll i Sverige och Eva Nordén vid Trafikverket påminner om att man ska vänta med att byta däck ett tag till.

– Man måste känna respekt för att det fortfarande råder vinterväglag. Sedan gäller det vanliga i påsktrafiken: Att man planerar sin resa, kör försiktigt och är utvilad, håller avstånd och tar raster.

Skärtorsdagen, långfredagen och annandag påsk hör till de trafiktätaste dagarna på hela året, och statistiken talar sitt egna, dystra språk. I genomsnitt dör 7 personer varje år i påsktrafiken och omkring 270 personer skadas.

Trafikverket har publicerat en karta där man kan se de hårdast belastade vägarna under påsken i år, men Eva Nordén påpekar att det är extra mycket trafik överallt en sådan här storhelg.

– Viktigt att tänka på när man kör är att det är mer trafik ute på vägarna är en vanlig helg, och det gäller alla vägar, inte bara de högst belastade.

– Det är många som rör sig till nära och kära. Det viktigaste är inte att passa en tid, det viktigaste är att man kommer fram hel och hållen, säkert och tryggt, säger Eva Nordén.

Här kan du se en karta över de vägar Trafikverket råder resenärer att ta och här kan du ta del av senaste nytt från Sveriges Radios trafikredaktion.