Hållbar livsstil

Roger blev sjuk av strålning

8:31 min

Vi fortsätter att prata om strålning från mobiltelefoner och trådlös teknik i Hållbar livsstil - detta omdiskuterade ämne som delar forskarvärlden. Svenska myndigheter, såsom Strålsäkerhetsmyndigheten (och deras vetenskapliga råd) och Socialstyrelsen anser inte att strålningen från trådlöst nätverk är skadlig för vår hälsa medan forskare på många håll i världen och Sverige visar på risker.

När det gäller mobiltelefoner rekommenderar idag Strålsäkerhetsmyndigheten att man använder handsfree när man pratar i mobiltelefon, för att minska risken för hjärntumör.

Idag möter du Roger Carlström. Han är polis och fick hudutslag, rodnader och sömnsvårigheter 2007, det var i samband med att polisen införde det nya radiokommunikationssystemet RAKEL. Sambanden var tydliga menar Roger. 2011 fick han en elakartad hjärntumör och här berättar han om sina upplevelser och tankar.

Bertil Persson är professor i medicinsk radiofysik vid Lunds universitet och en av deltagarna i den så kallade Salfordgruppen eller Lundagruppen - en tvärvetenskaplig grupp med forskare som forskat på de elektromagnetiska fältens påverkan på livet.

Socialstyrelsen anser inte att det finns sådana risker med strålningen så att de ändrar sina råd till sjukvården i Sverige. De som söker vård för symtom som de själva upplever är från strålning får inte stöd för det inom vården idag utan rekommenderas bland annat psykologhjälp. Martin Tondel är överläkare på Socialstyrelsen:För några år sedan klassade FN:s samarbetsorganisation för att internationellt bekämpa cancer, IARC, strålning från mobiltelefoner som möjligen cancerframkallande - hur har det här förändrat råden från socialstyrelsen till sjukvården...

Camilla Essencia är inspiratör i Hållbar livsstil.