LO vill se ett mer rättvist föräldraansvar

2:21 min

LO-facket ställer sig bakom kravet om att dela föräldraförsäkringen i tre delar för att pappor ska vara hemma mer än i dag.

Hittills har Socialdemokraternas partiledning inte velat låsa upp sig vid några löften. Därför väljer nu LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att trycka på lite extra i frågan inför Socialdemokraternas kongress i nästa vecka.

– Ja, det är väl därför vi väljer att säga det här innan kongressen, att vi som är för detta kanske har varit för godtrogna, att det skulle räcka med att kongressen tog ett beslut.

– Nu är det verkligen dags för socialdemokratin att sätta ner foten och göra något som vi vet skulle hjälpa landets kvinnor. Kvinnor ska inte behöva tjäna över tre miljoner mindre under ett yrkesliv än vad män tjänar. Det är fel på ett sådant samhälle. Kvinnors arbetsmarknad måste bli viktigare och en utav orsakerna är det ojämna föräldraansvaret.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kräver att föräldraförsäkringen delas i tre delar - en del till mamman, en till pappan och en del att göra som man vill med.

Tidigare har bland annat S-kvinnorna fört fram samma krav och att tredelningen ska ske nästa mandatperiod, om Socialdemokraterna skulle vinna tillbaka regeringsmakten.

– Det är en sådan skrivning vi vill se på kongressen att man vågar staka ut och att man vågar ta diskussionen med mammor och pappor om hur farligt det är att vi har så olika uppdelning av föräldraansvar.

Men den socialdemokratiska partiledningen har i två tidigare valrörelser lyckats runda kravet om att vika fler månader till vardera föräldern. Dåvarande partiledaren Göran Persson blockerade förslaget om en kvotering på partiets kongress 2005.

Inför valet 2010, under Mona Sahlin, fanns inte vallöftet om en tredelning med, trots beslut på S-kongressen året innan. Därför är skrivningen om "nästa mandatperiod" nu så viktig. Eftersom nuvarande partiledning inte heller vill binda sig vid när.

Partisekreterare Carin Jämtin sa så här i Ekot för ett par veckor sedan när S-kvinnorna krävde en tredelning.

– Vi kommer att driva kravet, vi kommer inte att tidsätta nästan några krav överhuvudtaget från den här partikongressen, utan det gör vi framöver.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger:

– Jag tror kanske att man är orolig för att det väcker mycket debatt och mycket diskussion om föräldraansvaret. Det är väldigt kontroversiellt hur familjerna ska fördela ansvaret för familj och för hem. Men sammantaget jobbar kvinnor sju veckor mer per år än män om man räknar in det obetalda hemarbetet. Då tror jag att de kvinnorna vill veta att vi tänker göra något åt det under nästa mandatperiod.