Kristna i Egypten dubbelt besvikna på revolution

1:57 min

I skuggan av den politiska krisen i Egypten - med en kraftig polarisering mellan oppositionen och islamisterna vid makten - fortsätter allvarliga attacker och diskriminering mot landets kristna. I veckan attackerades en kyrka i staden Wasta med bensinbomber.

Invånarna i staden Wasta, tio mil söder om Kairo, ville bannlysa alla kopter. Men chefredaktören för den kristna tidningen Watani, säger att Egyptens kopter inte är betjänta av någon hjälp utifrån.

– Många kopter hade höga förväntningar på revolutionen för två år sedan, nu är vi besvikna på samma sätt som andra egyptier, men dubbelt besvikna eftersom diskrimineringen av kristna inte på något sätt upphört, säger Yousef Sidhom, chefredaktör för den koptiska tidningen Watani.

Sedan årets början har minst fem attacker mot koptiska kyrkor rapporterats och egyptiska myndigheter kritiseras nu av bland andra Amnesty International för uteblivna åtgärder.

I ett mönster som gått i arv sedan Mubaraks era kallar man till försoningsmöten istället för att straffa de skyldiga. Muslimer som kastat bensinbomber mot en kyrka - eller tvingat kristna butiker att bomma igen - straffas inte utan ombeds istället försiktigt att låta ivägjagade kristna komma hem igen.

Sammandrabbningarna i Wasta, söder om Kairo, började efter att ett rykte spred sig om att en muslimsk kvinna tagit sin tillflykt till kyrkan för att slippa bli bortgift. Det är inte första gången kvinnors öden ligger till grund för religiösa spänningar i mindre städer.

Men trots den oro många kristna i Egypten känner under det islamistiska styret, vill Yousef Sidhom inte se några utländska påtryckningar.

– Kopternas bästa skydd är att göra gemensam sak med landets moderata muslimer, som inte heller vill att islamistiska extremister ska få fritt spelrum, säger han.