Tranemo

Odla egen finare påsklilja

1:16 min

Påskhelgen innebär förstås högsäsong för påskliljor. Men de påskliljor man hittar i butikerna idag är ofta ganska små och importerade - de var av bättre kvalitet förr.

– När jag började plantera påskliljor var det så att handelsträdgårdarna runt om här i bygden dom drev fram påskliljor och det var fina sorter: Det var Golden Harvest, stora, gula, fina påskliljor. Sen har det väl blivit en konkurrens, dom blir helt enkelt för dyra, säger Arne Andersson, som odlar påskliljor i Fagerås utanför Tranemo.

Arne har odlat påskliljor i 35 år. Han säger att det är inte många som odlar och säljer påskliljor av samma kvalité - lika stora och fina - som på 70-, 80- och 90-talet. Nu får man nöja sig med mindre blommor som ofta fraktats långa vägar efter att de plockats. Vill man ändå ha riktigt fina påskliljor till påsk har Arne Andersson ett tips:

– Vill man ha fina påskliljor då ska man köpa själv, lite fina lökar på hösten och plantera dem i en låda. Så tar man in dem två, tre veckor innan påsk och driver fram dem så får man fina blommor till påsk - fina påskliljor.