Flyktingmottagande

Migrationsverket betalar många miljoner för flyktingboenden i länet

1:35 min

Har du några campingstugor att hyra ut till Migrationsverket kan du tjäna 100 000-tals kronor i månaden. I vårt län hyr Migrationsverket campingstugor och enklare boenden för miljontals kronor varje månad.

Det som gör affären lönsam är att Migrationsverket betalar för garantiplatser, man hyr till exempel 50 platser men periodvis bor bara 25 personer där.

– Det klart att det skulle bli mycket billigare om vi kunde hitta lägenheter till flyktingarna i stället. Det säger Tomas Holmberg som är tillfällig chef för migrationsverket i länet. Det skulle dessutom vara bättre för människor att bo i en vanlig lägenhet i ett samhälle.

Han talar om Grytan, den före detta militärförläggningen Grytans läger utanför Östersund. Där kostar det 399 kronor per dag och person, maten ingår. Migrationsverket garanterar 100 platser, över det betalar man för varje individ.

Det innebär en garanterad bruttoinkomst på 39 900 kronor per dag. Avtalet löper på sju månader vilket ger en bruttoinkomst på 8,4 miljoner kronor. Företaget Grytan Invest har förstås kostnader, bland annat har man köpt en ny värmepanna för en dryg miljon, elen kostar 70 000 kronor per månad. 14 personer är anställda.

– Jag kan inte säga hur hög vinsten kan bli, men vi hoppas förstås att vi kommer att tjäna någon miljon säger företagets vd Lars Persson, till P4 Jämtland.

Lågt räknat så betalar Migrationsverket en miljon kronor per dag för 500 platser åt flyktingar i vårt län varje dag.

Får betalt - även utan hyresgäster
Campingstugor och vandrarhem är uthyrda och inkomster garanteras även när ingen bor där. På Frösö camping till exempel garanterar Migrationsverket 26 platser. Under de fem månader som avtalet gäller garanteras campingen en inkomst på 820 000 kronor, oavsett om stugorna är bebodda eller ej.

Tullingsåsgården har avtal om 20 platser som kostar 180 kronor per dygn sedan den 15 december i fjol. I början av februari hade det boendet ännu inte öppnat.

På Lits camping hyr Migrationsverket 12 stugor för 10 000 i månaden per styck.

Lägenheter skulle vara både billigare och bättre men det finns inte tillräckligt många tomma även om Migrationsverket och kommunerna anstränger sig för att tömma de tillfälliga boendena och låta asylsökande bo bättre.