Finland höjer skatten på godis och läsk

1:21 min

I Finland har regeringen beslutat att höja skatten på sötsaker och införa en ny skatt på läsk. Anledningen är att man vill minska konsumtionen av onyttiga produkter.

Men många finländare är kritiska. En av dem som inte kommer att köpa mindre godis och läsk är Jackie Isomäki.

– Nej, det jag tror inte. Jag har barn, så jag måste köpa ändå. Jag tror inte att det blir mindre, säger hon.

Jackie Isomäki köper godis i en kiosk i Helsingfors. Hon är en av många kritiska som tycker att skatten är ett slag mot barnfamiljer eftersom de kommer att fortsätta att köpa godis och läsk som vanligt till barnen på helgerna.

Regeringen har motiverat den höjda skatten med att det inte är hälsosamt att äta mycket godis och läsk och att det är en skatt som konsumenterna själva kan påverka. Dessutom behövs intäkterna när andra skatter sänks.

Den nuvarande punktskatten på sötsaker har funnits i Finland sedan 2011 och omfattar produkter som innehåller socker eller kakao, som godis, glass och saft. Nu höjs alltså skatten samtidigt som en särskild läskskatt tas i bruk.

Sötsaksskatten har kritiserats för att vara orättvis eftersom vissa produkter har undantagits - oavsett sockermängden - bland annat kex och puddingar. Vilket har gjort att godisliknande produkter nu finns på till exempel kexhyllorna istället.

Något som helsingforsbon Helleke Heikkinen har reagerat på och tycker att regeringen borde se över.

– Hur ska de definiera till exempel godis? Ska de definiera efter sockerhalten på det som finns, med olika bakverk? Var ska man dra gränsen? säger hon.