Nordkorea: "Vi befinner oss i krigstillstånd"

Nordkorea trappar ytterligare upp sin retorik och har i ett offentligt uttalande nu förklarat att landet befinner sig i krig med Sydkorea.

I ett uttalande som publicerades av Nordkoreas officiella nyhetsbyrå en stund efter midnatt svensk tid, sägs att Nordkorea befinner sig i krigstillstånd, och att alla mellanhavanden mellan Nord och Syd från och med nu kommer att präglas av de regler som gäller för krig. 

Formellt sett råder sedan tidigare vapenstillestånd mellan Nord- och Sydkorea, eftersom något fredsavtal inte har slutits mellan de två staterna sedan Koreakriget på 50-talet. 

Tidigare på fredagen beordrade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un högsta stridsberedskap för landets strategiska robotar.

Enligt Kim Jong-Un ska Nordkorea i händelse av det man kallar en "huvudlös" amerikansk provokation, anfalla mål på USA:s fastland, i Stilla havet samt i Sydkorea.

Skälet är att Nordkorea upplever sig starkt provocerat av att USA låtit bombplan, med kapacitet att bära kärnvapen, flyga över Sydkorea under en pågående militärövning. 

Sydkoreas försvarsdepartement har bekräftat uppgifter om kraftigt ökad aktivitet vid Nordkoreas anläggningar för medel- och långdistansrobotar.

Nordkorea har nästan dagligen hotat att angripa både Sydkorea och USA sedan en militärövning inledes i Syd för en månad sedan. Vita Husets talesperson säger också att Nordkoreas senaste utspel om krigstillstånd följer tidigare mönster.

Formellt sett råder sedan tidigare vapenstillestånd mellan Nord och Syd, eftersom något fredsavtal inte slutits sedan femtiotalets Koreakrig.