USA tar Nordkoreas krigsbesked på allvar

USA säger i ett första uttalande att man ser allvarligt på att Nordkorea nu trappar upp retoriken ytterligare mot Sydkorea.

I ett uttalande från Nordkoreas officiella nyhetsbyrå, sägs att krigstillstånd råder och att alla mellanhavanden mellan länderna från och med nu kommer att präglas av de regler som gäller för krig.

USA tar Nordkoreas besked om krigstillstånd på allvar även om det ingår i ett bekant mönster, säger presidenthögkvarteret i Washington i ett uttalande.

– Vi har sett rapporter om ett nytt och okonstruktivt uttalande från Nordkorea, säger Caitlin Hayden, taleskvinna för Nationella säkerhetsrådet i Vita huset.

– Vi tar dessa hot på allvar och förblir i nära kontakt med våra sydkoreanska allierade.

– Man bör också notera att Nordkorea har en lång historia av krigisk retorik och hot. Dagens uttalande följde detta bekanta mönster, säger Caitlin Hayden och framhåller att USA är helt kapabelt att skydda sig och sina asiatiska bundsförvanter.

Vägen mot fred för Nordkoreas del är klar – nämligen att upphöra med krigsretoriken, avbryta sitt kärnprogram och sätta sitt folk främst.

Hayden säger att USA fortsätter att vidta ytterligare åtgärder mot Nordkoreas hot, bland annat att förstärka med fler markbaserade jaktflygplan och tidig radarvarning.

– Vi samordnar oss med inte bara våra allierade utan också med Ryssland och Kina som har ett väsentligt intresse av att lösa situationen fredligt.

Genom uppsägningen av vapenvilan är det i teorin öppet för återupptagande av fientligheterna. Observatörer konstaterar samtidigt att det inte är första gången Nordkorea reagerar på det här sättet.

– Det här är verkligen inte ett nytt hot, bara en del av en serie provocerande hotelser, kommenterar Sydkoreas återföreningsminister i ett uttalande.

Några anmärkningsvärda trupprörelser har inte heller synts längs gränsen, säger försvarsministern i Seoul.

Tekniskt sett har det rått krigstillstånd mellan de två länderna sedan kriget 1950-1953, eftersom striderna då upphörde genom en vapenvila och inget fredsavtal slutits sedan dess.

Dagens uttalande innehåller också en varning för att varje militär provokation nära nordkoreanskt land eller vatten leder till "en fullskalig konflikt och kärnvapenkrig".

– Det långvariga tillståndet av varken fred eller krig på Koreahalvön är slutligen över, skriver KCNA.

Pyongyangregeringen meddelade tidigare i mars att landet, i protest mot Sydkoreas och USA:s gemensamma krigsövning, river avtalet om vapenvila och andra bilaterala fredsöverenskommelse som undertecknats med regeringen i Seoul.

Vapenvilan antogs av FN:s generalförsamling och både FN:s säkerhetsråd och Sydkorea har förkastat Nordkoreas ensidiga agerande.

Nordkorea försatte sin krigsmakt i högsta beredskap efter inledningen på militärövningen hos grannen i söder i början av mars och har nästan dagligen hotat att angripa både Sydkorea och USA. Men få tror att Nordkorea skulle riskera ett fullskaligt krig.

Samtidigt har Nordkorea hållit öppen den gemensamma industrizonen vid gränsen till Sydkorea. Zonen är en källa till hårdvaluta eftersom hundratals sydkoreanska arbetare passerar det tungt militariserade området varje dag.

Ekot och TT