Cyperns rika kan förlora hälften av sparpengarna

1:49 min

Frågetecknen kring Cyperns roll som finanscentrum och kring framtiden för samhällsekonomin i landet växer. På lördagseftermiddagen tillkännagav Cyperns centralbank att de som har mycket pengar på de största bankerna kan förlora mer än hälften av sina pengar.

Enligt uttalandet som publicerades av Cyperns centralbank på lördagseftermiddagen, riskerar de som har mer än 100 000 euro på den största banken, Bank of  Cyprus, att förlora 60 procent av sina tillgångar.

Enligt planen, kommer mer än en tredjedel, 37,5 procent av pengarna, att försvinna direkt. Pengarna ska användas till att rensa upp i bankens konkursmässiga finanser.

Det finns visserligen en chans att delar av pengarna kommer tillbaka i framtiden, eftersom insättarna ska kompenseras med aktier i banken som kanske stiger i värde, men det är än så länge mycket osäkert.

Det är ändå bara en del av de möjliga förlusterna. Ytterligare drygt 20 procent av pengarna ska frysas i en fond  i banken och bara betalas ut om banken kommer på fötter igen.

Det tycks dessutom vara osäkert om kontoinnehavarna kan lita på att  de resterande 40 procenten är säkra. Allt beror enligt centralbanken på hur det går för Bank of Cyprus.

Många cypriotiska företag finns bland kontoinnehavarna. De kommer i och med det här att hamna i stora svårigheter. Jätteförlusterna kommer också sannolikt att innebära att landets viktiga roll som finanscentrum att krympa kraftigt eller försvinna. Tillsammans innebär bankhaveriet ett dråpslag mot Cyperns ekonomi, där arbetslösheten kommer att  rusa i höjden samtidigt som skatteintäkterna faller.

Samtidigt inleds nu undersökningar om vad som hänt i bankerna de senaste åren som bidragit till att göra dem konkursmässiga. Det finns uppgifter om att företag och privatpersoner, med goda kontakter, inklusive flera politiker fått stora lån avskrivna. Liksom att de fått förhandstips och hunnit flytta ut många miljarder ur landet, innan deras bankkonton frystes.