Få fall av misstänkt grooming polisanmäls

1:31 min

Det är mycket ovanligt att någon polisanmäls för att ha försökt knyta sexkontakter med barn på nätet. Björn Sellström som jobbar på Rikskriminalen mot den här typen av brottslighet, är övertygad om att den är betydligt vanligare än så, men att de som drabbas låter bli att vända sig till polisen.

– Man tänker helt enkelt att ”det är ingen idé att anmäla, att det är ingen som gör något eller kan göra något, det här får man räkna med”, säger han.

Just nu pågår en stor polisutredning i Örebro mot den man som misstänks ha kontaktat ett stort antal unga flickor via nätet, bland annat en 13-åring i Kumla.

Men hur vanligt det är att unga kontaktas på nätet med sexuella avsikter är det ingen som vet.

Den senaste seriösa uppskattningen i Sverige gjordes 2007, då varannan flicka som gick i nian i en undersökning svarade att hon blivit kontaktad med sexuell anspelning.

Björn Sellström är övertygad om att det är ännu vanligare i dag.

Sedan 2009 är det olagligt att via nätet ta kontakt med någon i sexuellt syfte om den personen inte har fyllt 15.

Men sedan lagen kom till har bara strax över 600 anmälningar kommit in till polisen, fram till det senaste årsskiftet.

Björn Sellström tycker att det är olyckligt.

– Det är ledsamt och det tycker jag är ett tecken på att vuxenvärlden på något sätt misslyckats, säger han.

Att antalet polisanmälningar inte alls stämmer med hur vanligt brottet är gör också att polisen satsar mycket mindre kraft på att klara upp sådana här brott, än vad Björn Sellström på Rikskriminalen tycker vore rimligt.

– Polisen måste ju jobba lite grann efter att se på de problembilder som finns, och skulle man påvisa att problemet är mycket mycket större, då skulle resurserna också fördelas på ett annat sätt, säger han.