Vindkraftsparkerna påverkar renens rörelsemönster

1:39 min

I veckan lämnade Anna Skarin, SLU, Statens lantbruks universitet över sin forskningsrapport till Naturvårdsverket. Rapporten visar att uppbyggnaden av vindkraftsparkerna inom Malås sameby har haft stor inverkan på renens naturliga rörelsemönster.

Under tre år har Anna Skarin forskat hur uppbyggnaden av vindkraftsparkerna i Storliden och Jokkmokksliden påverkat renen.

– De tydligaste resultaten från projektet är att vi har sett att renarna använder området mindre nu än innan byggfasen startade, säger Anna Skarin.

Forskningen visar bland annat att renens spillning i det berörda området minskat med 75 procent. Även den två mil långa vägen och de åtta kilometer kraftledning som tillkommit har haft en negativ inverkan på renens naturliga rörelsemönster. Forskningen kommer nu till exempel att användas som bakgrundsinformation i Miljökonsekvensbeskrivningar för renskötseln.

– Ja, dels ville vi ju se vad som händer, att man också i planeringen tar hänsyn till hur renarna rör sig i terrängen, när man till exempel planerar kraftledningar och vägar och sådana saker, så att det förhoppningsvis kanske går att anpassa, säger Anna Skarin.

Under forskningsperioden har man även sett att befintlig infrastruktur påverkat renen och därmed kan man anta att vindkraftsparken även i fortsättningen kommer att störa renen, något Anna Skarin nu gärna vill forska vidare på.

Men den forskning som hittills gjorts betyder mycket för Malå sameby, säger ordförande Jan Rannerud.

– Det som är bra med den här forskningen, är att vi får ett kvitto som styrker det vi säger. Det är annars lätt att det bara blir partsinlager och det är inte riktigt trovärdigt att vi bara går på det sämsta alternativet hela tiden. Det är inte riktigt sant, säger Jan Rannerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio