Stort kinesiskt transportflygplan stärker militären

1:48 min

Kina har de senaste årtiondena rustat upp och moderniserat sina militära styrkor. Det har lett till oro bland Kinas grannländer som även de rustar upp. Nyligen kungjorde Kina det senaste militära språnget framåt för landet.

Det rör sig om ett egenutvecklat tungt militärt transportplan, som kommer att stärka Kinas kapacitet att sätta in militära styrkor långt utanför Kinas gränser.

Det nya stora militära transportflygplanet, Y-20, som utvecklats helt självständigt av Kina, genomförde i eftermiddags  sin första flygning framgångsrikt, deklarerade kinesisk tv stolt i slutet av januari.

I slutet av mars uppgavs sedan att flygplanet nu är redo att snart levereras till flygvapnet.

Den kinesiska militären har i länge velat ha ett egenutvecklat stort transportplan.

När Y-20 väl börjat levereras kommer det att innebära att den kinesiska militären snabbt kan sätta in militär trupp långt ifrån Kina. Flygplanet kan starta och landa på korta och dåliga landningsbanor, och kan lyfta laster på runt 66 ton.

Peking har framhållit att transportplanet innebär att Kina i ökad omfattning kan hjälpa till vid FN-insatser och vid humanitära katastrofer. Och även om det stämmer, så har grannländerna inte missat att planet även kraftigt förstärker Kinas offensiva militära förmåga. 

Det nya transportplanet innebär ett stort steg framåt för Kinas militära kapacitet, och dess utveckling är ett led i landets militära upprustning. Kinas försvarsutgifter har ökat med mer än tio procent per år i flera decennier.

Målet är att Kinas militär ska bli smalare, vassare, och mer högteknologisk, men till skillnad från Sverige, som länge haft liknande mål, så har Kina alltså kraftigt ökat sina försvarsanslag istället för att dra ned på dem.

Och det är på flygvapnet och flottan som satsningarna har ökat mest. Kina har även nyligen sjösatt sitt första hangarfartyg, och håller på att utveckla ett stealthflygplan.