sjukvård

Anställda på sjukhusen i Skaraborg: "Vi orkar inte längre"

1:21 min

Samtal från förtvivlade anställda vid Skaraborg sjukhus har blivit vardag för Vårdförbundet och Kommunal. Mariette Björk på Vårdförbundet Skaraborg får ta emot telefonsamtal dagligen.

Sjukhusen är så underbemannade att personalen går på knäna och nu får det vara nog, menar bland andra Mariette Björk.

– De gråter och vill i princip säga upp sig på stående fot, för de orkar inte längre. Och då är det sjuksköterskor som har lång erfarenhet och jobbar med tuffa patientsjukdomar hos oss. De känner att nu är droppen överrunnen. Det fungerar inte längre, säger Mariette Björk.

Enligt Mariette Björk får både Kommunal och Vårdförbundet telefonsamtal från anställda varje dag som upplever att situationen är ohållbar. Även skyddsombuden slår larm och menar att anställningstopp och åtstramningar har gått för långt och tär hårt på personalen.

"Politikerna måste se verkligheten"
Nu måste politikerna lyfta blicken från papprena, menar Mariette Björk som också oroar sig för att patienternas säkerhet om personalen fortsätter att må så här dåligt.

– Politikerna måste se verkligheten. Vi har överbeläggningar hela tiden och det kan inte vara rimligt att vi ska ha det hur än den här beläggningsstatistiken såg ut så ser man ju att platserna räcker ju inte till, säger hon.

Nu finns en oro för att patienterna ska komma till skada.

– Vi har ju på oss att vi ska minska patientskadorna och det här kan ju istället bli tvärtom. Man räcker inte till, man jobbar dubbelpass, man går hem och sover ett par timmar och går in och jobbar natten och sedan får man ändå jobba på kvällen dagen efter och så vidare. Det är för mycket just nu, säger Mariette Björk.