Internetpengar ska rädda Cypern

9:18 min

På det hårt krisdrabbade Cypern vill organisationen Bitcoin ATM införa världens första bankomat som lämnar ut internetpengar. Organisationen tror att det här kan vara en väg ut ur krisen för cyprioterna som blivit allt mer skeptiska till krisbankerna.

– När man överför pengar till en kompis i Indien på en söndag, och personen ser pengarna omedelbart, då inser man att de svenska storbankerna ligger 40 år efter bitcoins i servicenivå. Lägg sedan till att till exempel alla serviceavgifter i praktiken är frivilliga så finns det väldigt starka affärsskäl att byta till bitcoin, säger Rick Falkvinge, grundare av Piratpartiet.

Men om den här valutan växer sig lika stor som andra valutor, hur skyddar man sig då från spekulationer, lån och andra dåliga system?
– Nyckeln är att det inte finns någon centralbank. Man kan inte skydda sig från spekulationer, men däremot mot att en liten elit tar ut sina pengar från landet och låter alla andra betala, som på Cypern. Du kan skydda dig mot att centralbanken börjar trycka en massa pengar och gör allas besparingar värdelösa, säger Rick Falkvinge.

Alternativa valutor är inte ovanliga i kristider när misstron mot pengamakten växer. I södra London finns den lokala valutan brixton pound och i krisens Grekland ersatte många pengar med byteshandel förra året.

Men det är inte lätt att etablera nya valutor eftersom man måste bygga upp ett förtroende bland folket.

– Problemet är att vad som helst kan vara pengar. Om du litar på mig kan jag säga att en vanlig papperslapp är värd 100 kronor, men om du går till en matbutik kommer de bara stirra på dig om du försöker betala med den. Förutsättningen för pengar är att väldigt många accepterar det. Man måste kunna bygga ett förtroende för valutan, säger Andreas Cervenka, ekonomijournalist och författare till boken ”Vad är pengar?”.