Hamas återvalde pragmatikern Mashaal till ledare

2:28 min

Den militanta palestinska gruppen Hamas återvalde sent i går kväll 56-årige Khaled Mashaal till ledare. Mashaal som har varit ledare för Hamas i nio år, beskrivs ofta som pragmatiker. Men samtidigt med omvalet, annonserade Hamas i Gaza att alla skolor i Gaza ska vara könssegregerade från nio års ålder.

Valet av Hamasledare är en lång och hemlig process utan insyn. Många förhandstips gick ut på att Mashaal skulle petas av de mer konservativa Hamasledarna i Gaza.

Mashaal betraktas som en relativt pragmatisk och moderat kraft inom Hamas - det var han som indirekt förhandlade om vapenvila med Israel efter det senaste Gazakriget i november och Mashaal har också med stöd av Egypten och Qatar arbetat för försoning mellan Hamas och Fatah och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Många av de mer hårdföra Hamasledarna i Gaza befarar att en försoning skulle hota deras maktställning i Gaza, där Hamas tog makten 2007. Dagens nyhet från Gaza, förutom valet av Mashaal, är en ny 18 sidor lång lag som förbjuder blandade skolklasser. Från nio års ålder ska pojkar och flickor i Gaza vara åtskilda och inga manliga lärare ska få undervisa i flickskolor.

Det är inte känt vad Khaled al Mashaal anser om denna lag, men han bor inte i Gaza. Han har levt i exil under större delen av sitt liv och stått i tacksamhetsskuld till olika arabiska stater.

För ett år sedan lämnade han Damaskus efter att Hamas vägrat ta ställning för Bashar al Assad mot rebellerna. Nu befinner sig Mashaal i Qatar och Hamas anses ha svängt kraftigt, från att ha varit lojala mot Syrien-Iran-och-Hizbollah, till att låta sig omfamnas av de rika sunnimuslimska staterna i Gulfen.

Mashaal blev internationellt känd för 15 år sedan när han överlevde ett israeliskt mordförsök som ledde till storpolitiska förvecklingar. Israeliska mossadagenter med kanadensiska pass försökte förgifta Mashaal med en giftampull i örat på öppen gata i Jordaniens huvudstad Amman.

Men, medan Mashaal låg i koma, blev Jordaniens dåvarande kung Hussein blev rasande och tvingade Israels Benjamin Netanyahu att inte bara skicka ett motgift, utan också frige ett antal fångar, bland dem Hamas dåvarande ledare, den rullstolsbundne Sheikh Yassin.