BORLÄNGE

Introduktionsskola byggs ut - många nyanlända barn

1:22 min

Av de nyanlända invandrare som kommit till Borlänge hittills i år är 80 procent barn och 20 procent vuxna. Ungefär 250 barn ska slussas in i den svenska skolan och därför har Borlänge kommun byggt ut den introduktionsskola där barnen får gå de första månaderna.

Iman Diriye, som är lärare för lågstadieeleverna, säger att det finns mycket som barnen måste lära sig.

– Det är inte bara svenska, utan också mycket annat. Att sitta ner, räcka upp handen och småsaker som de får med sig härifrån, säger hon.

De flesta av barnen kommer från Somalia och många av dem har just återförenats med sina föräldrar. Sverige godkänner nämligen inte de somaliska id-handlingarna och det har gjort att många barn har blivit kvar i Somalia, medan deras föräldrar förgäves försökt få hit dem till Sverige. Men nu har det ändrats och många barn har kommit till Borlänge.

Vad heter du?

– Asli.

Vad tycker du är roligast i skolan?

– Leka.

Men trots att lek är det roligaste just nu så har Asli klart för sig vad hon ska bli när hon blir stor.

– Jag ska bli läkare, säger Asli.

– Det jag ser här är många friska, glada och förväntansfulla barn som återförenas med sina föräldrar. En del kan vara lite oroliga naturligtvis. Det är en svår situation som påverkar dem, men här inne hos mig är de flesta glada och friska och tycker att de har det bra, säger Lotta Hedberg som är skolsköterska på introduktionsskolan.

Läraren Iman Diriye håller med.

– De älskar att komma till skolan. Vissa av dem har aldrig gått i skolan förut, så det är något nytt som de verkligen gillar, säger hon.