Fler unga misstänks för grova brott

1:24 min

Personer som är yngre än 18 år misstänks allt oftare för grova brott, visar en ny sammanställning. Sedan slutet av 1990-talet handlar det om dubbelt så många rån som unga misstänks för, och betydligt fler narkotikabrott och våldtäkter.

Sedan 1998 fram till och med 2011 har antalet brott som unga mellan 15 och 17 år misstänks för i Sverige ökat svagt.

Men de grövre brotten är det däremot allt fler unga som misstänks för. Rån och grova rån har mer än fördubblats från drygt 220 misstänkta brott till 520. Narkotikabrotten femfaldigats, och våldtäkter mer än åttafaldigats.

Det  här visar en sammanställning som nyhetsbyrån TT gjort med hjälp av siffror från Statistiska Centralbyrån och Brottsförebyggande rådet.

Som Ekot berättade för två veckor sedan riktar Barnombudsmannen stark kritik i sin senaste rapport till regeringen. Det handlade då om att häktningar av unga under arton ökar i landet, så här sa Barnombudsman Fredrik Malmberg.

– Det har tredubblats på femton år från ungefär 40 barn till ungefär 120 nu. Det är ju en stor ökning och tittar man på brottsstatistiken under samma period så kan man i alla fall inte av den enkelt förstå varför det har blivit en tredubbling, sa Fredrik Malmberg då till Ekot.

Det totala antalet brott som unga misstänkts för har alltså inte ökat nämnvärt, men de misstänkta grövre brotten som är de brott unga häktas för ökar.

Domare vid tingsrätten som TT talat med framhåller också att häktningar av unga under arton bör undvikas och kan anses som ett misslyckande i någon mening. Statistiken kan alltså vara en delförklaring till att häktningarna blivit vanligare.