"Jobbcoacher sysslar med oseriös verksamhet"

2:14 min

Arbetsförmedlingen har betalat ut 4,7 miljarder kronor till privata bolag för att hjälpa arbetslösa. Flera av företagen har vinstmarginaler på närmare 30 procent. V-ledaren Jonas Sjöstedt är kritisk.

Utbetalningarna från Arbetsförmedlingen görs i huvudsak till ungefär 30 aktörer. Enligt svt.se har många av dessa bolag en vinstmarginal på 30 procent. Det innebär att var tredje krona blir ren vinst för bolagen.

Det var 2008 som regeringen bestämde att Arbetsförmedlingen skulle erbjuda jobbcoachning. Sedan dess har 4,7 miljarder betalats ut av Arbetsförmedlingen. Till privata bolag.

Pengarna har bland annat använts till rehabilitering, jobbcoachning och etableringslotsar till nyanlända invandrare.

Arbetsförmedlingens förvaltningsdirektör, Jan-Olof Dahlgren tycker att det låter högt med vinstmarginaler på runt 30 procent.

– Vi har konstaterat, när vi fått den uppgiften, att det låter mycket. Men det ska ställas mot hur många som fått ta del av tjänsterna.

Vad ska ni göra åt det här?
– Det vi kan göra är att säkra att man har den bemanning man ska ha och de tjänster man ska och i den omfattning man har tänkt. Och det i sig kanske pressar ner marginalerna. Men mariginalen som sådan är inte under vår bevakning.

Har det gett det ni har önskat?
– Det motsvarar i stort den verksamhet vi har i egen regi.

Enligt Arbetsförmedlingen är kraven på bolagen hårda och vilka aktiviteter som erbjuds kontrolleras. Förmedlingen medger dock att det är en svår uppgift.

Privata bolag som gör vinster i skola, vård och omsorg är just nu en mycket het politisk fråga i Sverige. Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt är kritisk mot att regeringen 2008 lät privata företag erbjuda jobbcoachning till exempel.

– En del av de här jobbcoacherna kan nog ha gjort ett bra jobb. Men en del har sysslat med oseriös verksamhet. Det hade vi kunnat undvika om Arbetsförmedlingen hade gjort det här själva. Pengarna borde gått till arbetslösa, inte vinster i privata företag.