Norrbotten

Troligt försök till rekrytering av ny mc-klubb

1:32 min

Tre norrbottningar figurerar på en facebooksida, i västar från mc-klubben Rebels MC. Rebels MC är av de största motorcykelklubbarna i Australien och finns även i södra Sverige.

Hur starka kopplingar klubben har till Norrbotten är oklart och på polisen är man förtegen med detaljer.

– Vi vet att det finns individer som har en benägenhet att söka sig till olika gäng men vi anser inte att vi har en etablering av något nytt gäng här uppe i Norrbotten, säger Ulf Sköld, avdelningschef brottsförebyggande inom Polisen i Norrbotten.

Enligt källor till P4 Norrbotten har polisen dessutom hittat en av västarna vid ett tillslag hos en man i Luleå.

– Exakt hur vi jobbar och med vilka metoder vi jobbar det kommer jag inte gå in på exakt, säger Ulf Sköld.

På bilderna som lagts upp på en sluten sida på facebook, som P4 Norrbotten fått ta del av visar alltså tre män upp sig i västar från Rebels MC, en av männen visar dessutom ansiktet.

På frågan om västarna är ett tecken på rekrytering svara polisen så här:

– Vi vet att vi har en del individer i Luleå som har etablerat sig men vi jobbar med dem som individer och att de har en brottslig livstil, säger Uld Sköld.

Ulf sköld vill varken dementera eller kommentera om detta är första gången man ser kopplingar till just den här mc-klubben i Norrbotten.

– Att exakt säga var när och hur mycket vi vet, det vill jag inte gå in på utan jag kan bara säga att vi har bra kontroll, säger Ulf Sköld.

Ulf sköld tycker inte att att folk i Norrbotten behöver oroa sig över att det här dykt upp heller.

– Gemeneman är inte ett normalt brottsoffer för de här grupperna, dom problem som uppstår sker oftast sinsemellan de här grupperna., säger Ulf Sköld.