Löfven: Vi ska ha lägst arbetslöshet i EU

0:21 min

När Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven inledningstalade vid partiets kongress i Göteborg satte han ett nytt mål för arbetslösheten.

– Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU, det är det förpliktigande delmålet, men vi ska åt full sysselsättning. Det mina vänner, det är socialdemokratisk politik.

Idag ligger den svenska arbetslösheten på 8,2 procent. Österrike har en arbetslöshet på 4,8 procent vilket är Europas lägsta. Det nya målet som Socialdemokraterna satt för 2020 innebär alltså i praktiken en halvering. Men för att nå målet krävs också fler arbetande människor och fler arbetade timmar, säger Stefan Löfven.

– Vi kan inte ha som nu, en regering som säger ”vi får se om vi gör någonting i höst”, utan man måste sätta upp mål och om det så är tuffa mål så ska de sättas upp.

Sist fick ni kritik för att ni förtidspensionerade bort arbetslösheten. Kan det inte ske samma sak nu?
– Nej, det gör inte det. För vi säger att vi ska nå det här målet genom att hålla koll på två saker. Det ena är fler människor i arbete. Det andra är fler arbetade timmar i ekonomin och det är de sistnämnda som avgör vilken välfärd som vi har råd med. Så dem kommer vi alltid att hålla koll på. Siffertrixande det får regeringen stå för, vi står för riktiga siffror. Det är ett tufft mål, men vi ska nå det.

För att nå målet om lägst arbetslöshet i EU så måste Socialdemokraterna se till att skolan blir mycket bättre så att kunskaperna ökar, att arbetsförmedlingen bli effektivare och matchningen mellan arbetslösa och jobb förbättras och företagens situation förbättras.

– Alla jobb räknas, men det vi ska göra definitivt det är att befria 30 000 människor från ”fas 3”, det kan jag säga.

Även jobb med anställningsstöd räknas?
– Det gör de också, för det är riktiga jobb, men det är inte så att vi bara ska ha anställningsstöd. Utan jobb inom den privata sektorn, i tjänstesektor, i tillverkningsindustri och också offentlig sektor.