Arbetsförmedlingen betalade 4,7 miljarder kronor till jobbcoachning

2:14 min

Arbetsförmedlingen har betalat ut 4,7 miljarder kronor till privata bolag som bland annat ska hjälpa arbetslösa med jobbcoachning visar en granskning som SVT låtit göra.

När Madelein från Växjö sökte jobb via platsannonser hos ett bemanningsföretag så var det mer intressant att sälja en jobbcoach istället för att ge henna jobb.

– Jag hade skickat in en ansökan och sökt jobb hos det här bemanningsföretaget. Efter en vecka ringer det upp en som jag uppfattar som en säljare till mig och vill erbjuda mig en jobbcoach, säger Madelein.

Madelein fick inget jobb via bemanningsföretaget, istället hittade hon jobb på annat sätt och arbetar nu som busschaufför.

SVT:s granskning visar att Arbetsförmedlingen sen 2008 har betalat ut 4,7 miljarder till privata bolag. Bolagens uppgift har bland annat varit att hjälpa till med jobbcoachning och att hjälpa nyanlända invandrare.

– Jag frågade om de menar att de använder de arbetsökandes telefonnummer för att sälja tjänster till oss eller vad är det som händer, nej nej nej sa de, det är Arbetsförmedlingen som betalar, säger Madelein.

SVT har granskat de 20 bolagen som fått mest pengar från Arbetsförmedlingen mellan 2010 och 2012. Flera av bolagen har haft vinstmarginaler på över 25 procent. Frågan om skattemedel ska kunna gå till vinster i privata företag är en stor politisk diskussion i Sverige just nu. Men arbetsmarknadsministern Hillevi Engström håller fast vid att det är bra.

– Jag tror man ska titta på att individer är olika och men olika behov. Det finns inget som passar alla, och då måste man hitta andra alternativ. Till exempel om man är utrikesfödd ingenjör då kanske inte den statliga arbetsförmedlingen är expert på just den kategorin. Då kanske man kan hitta andra aktörer, säger Hillevi Engström.

Jan-Olof Dahlgren är förvaltningsdirektör på Arbetsförmedlingen tycker visserligen att vinsterna låter höga men att pengarna inte hade gjort mer nytta på arbetsförmedlingen.

– Om man tittar på resultat i form av placering till arbete så motsvarar det, i de undersökningar vi har gjort i stort, den verksamhet som vi har i egen regi, säger Jan-Olof Dahlgren.

Men busschafören Madelien håller inte med.

– Jag tycker det bli slut på det här, att privata företag skor sig, säger hon.