Utspel om kärnvapenanfall från Nordkorea

0:57 min

Nordkorea trappar nu upp krigsretoriken och säger att de har godkänt planerna för ett kärnvapenanfall mot USA. Samtidigt säger Pentagon att USA ska placera ut en missilförsvarsstyrka på ön Guam i Stilla Havet.

Nordkoreas krigsmakt säger i ett uttalande att de nu godkända planerna på ett kärnvapenanfall mot USA är ett svar på USAs fientliga politik.

Den amerikanska försvarsministern Chuck Hagel sa i ett tal igår att Nordkoreas handlingar den senaste tiden är ett klart hot mot Sydkorea och USA inklusive ön Guam där USA har en viktig bas.

Efter talet meddelade Pentagon att man ska flytta ett batteri antimissilraketer till Guam, de har kapaciteten att skjuta ner de kort- och medeldistansraketer som Nordkorea har.

Tidigare har USA beslutat förstärka det  missilförsvar som täcker det amerikanska fastlandet även om Nordkoreas raketer inte antas kunna nå ända dit.

Många bedömare tror att krigsretoriken från Pyongyang mest är tomma hot, försvarsminister Hagel sa att det finns en möjlighet att lösa krisen på fredlig väg.