Nordkorea höjer tonläget mot USA

2:32 min

Nordkorea trappar upp sin retorik och säger nu att dess militär fått klartecken att attackera USA med små, lätta kärnvapen. Samtidigt fortsätter Nordkorea att blockera tillträde till en industrianläggning i staden Kaesong som drivs gemensamt med Sydkorea.

Lastbilar som köat vid gränsen till Nordkorea tvingas göra en u-sväng och återvända söderut. De har fått beskedet att nordkoreanerna håller gränsen stängd.

Chauffören Oh Hong Geun har kört in i Nordkorea så gott som dagligen i fyra år; han jobbar för ett sydkoreanskt företag som tillverkar elektroniska komponenter med hjälp av billig nordkoreansk arbetskraft i Kaesong.

Han säger att stängningen av gränsen kom plötsligt och oväntat. Flera hundra sydkoreaner finns fortfarande kvar inne i Kaesong, många av dem arbetsledare för de 50 000 nordkoreaner som jobbar åt de sydkoreanska företagen.

I dag hotade Nordkoreas regim att stänga Kaesong om inte Sydkorea "slutar med sina förolämpningar". Kaesong är det sista samarbetsprojektet mellan länderna. En stängning skulle betyda att krisen på Korea-halvön blir än allvarligare.

Chauffören Oh Hong Geun för sin del, oroar sig för att hans företag nu riskerar att gå i konkurs. Något som skulle drabba både syd- och nordkoreanska anställda.

Gränsen vid Kaesong ligger en dryg timmes bilresa från Seoul. Frihetsmotorvägen som den heter slutar här, vägskyltar upplyser om att Pyongyang ligger 20 mil härifrån. Överallt syns sydkoreanska soldater invid världens kanske mest militariserade gräns.

En bit bort ser jag en grön grind, där Nordkorea börjar; Keasong-komplexet ligger ungefär en mil in i landet.

Nordkorea säger att det försvarar sig mot en allt fientligare amerikansk politik och hänvisar till en stor gemensam militärövning som Washington håller varje år med sydkoreanska styrkor.

Vid gränsen säger chauffören Oh Hong Geun att han och de andra sydkoreanerna umgåtts vänligt med nordkoreanska arbetarna i Kaesong. Vi talar om jobbet och vardagliga saker men vi undviker att tala politik.

En av arbetarna som kom ut från Kaesong nu på morgonen och möttes av ett jättelikt pressuppbåd är Kwon Sook Mi, som jobbar för ett elektronikföretag. Hon säger att alla sydkoreaner därinne känner sig oroliga.

Hon säger att det var många fler nordkoreanska soldater vid gränsen i dag än vanligt och att de kollade hennes bagage mera noggrant än de brukar.