Atalante spelar nyopera för barn

2:58 min

När Atalante och New Opera Company gör nyopera har föreställningen den klassiska musikens allvar kombinerat med ett modernare tilltal. Idag är det premiär för Sånglösa, en nyopera för barn i åldrarna sex till nio år.

– Jag har valt att experimentera med sångare som inte använder operatektnik utan en mer vardaglig sångteknik. Det är väldigt spännande eftersom det blir ett helt annat tilltal, säger Niklas Rydén, konstnärlig ledare för Atalante och New Opera Company.

Niklas Rydén har skrivit manus och libretto till föreställningen som sjungs rakt igenom. Anledningen till att det blev just en barnopera är att man ville kunna turnera med föreställningen, samtidigt som man ville förmedla musik som barnen kanske inte kommer i kontakt med till vardags. Sånglösa handlar om att ta itu med sitt förflutna för att kunna gå vidare. Huvudpersonen är en liten flicka som upplevt traumatiska händelser. Minnena har hon stängt inne och därför har hon förlorat sin förmåga att sjunga.

– Jag har förstått att det är ganska vanligt att få problem med rösten på grund av känslomässiga knutar, säger Niklas Rydén. Det är spännande att berätta detta i operaform. Detta är också en berättelse om att hitta sin inre styrka.

New Opera Company ill förmedla allvarliga historier och bygga dem på ett flöde av musik som genomsyrar hela föreställningen.

– Utmaningen är att kunna sjunga sig igenom en hel historia och ändå få med sig barnen, säger My Engström Renman som spelar rollen som Sånglösa.

Vad hoppas du kunna förmedla till barnen?

– Att det är ok att vara ledsen.