S-kongress bakom mål om lägsta arbetslöshet

2:11 min

Den socialdemokratiska partikongressen har nu ställt sig bakom målet som Stefan Löfven föreslog i går, att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Kongressen har diskuterat ekonomisk politik på förmiddagen och flera talare vill ha mindre strikta regler kring budgeten, för att kunna satsa mer på välfärd och mot arbetslöshet. Bo Bernhardsson, Skåne.

Bo Bernhardsson och ett par andra talare vände sig mot överskottsmålet i den statliga budgeten som kräver att budgeten visar överskott över en konjunkturcykel och ville att socialdemokraterna inte ska lyfta fram det i sin politik.

Men partiets finansministerkandidat Magdalena Andersson, försvarade överskottsmålet och fick också kongressens stöd.

Andra talare kritiserade att socialdemokraterna fler gånger i efterhand accepterat regeringens jobbskatteavdrag eller sänkningar av inkomstskatten - pengar som skulle behövas inom vård, skola och omsorg.

Men Magdalena Andersson menade att Socialdemokraterna hur som helst kan föra en bra ekonomisk politik.

Kongressen har nu ställt sig bakom den ekonomiska delen av det framtidskontrakt partiet ska presentera för väljarna inför valet nästa år.

Förutom det nya sysselsättningsmålet och långsiktigt full sysselsättning innehåller det bland annat förslag om mer offentliga investeringar exempelvis i infrastruktur, krav på förbättras resultat i skolan och att mer pengar till välfärden ska prioriteras, men också att skatt ska betalas efter bärkraft.