Studenthälsa undersöks

CSN: Tjejer mår sämre än killar

1:37 min

Tjejer som pluggar mår sämre både fysiskt och psykiskt jämfört med killar. Tjejer har högre prestationskrav på sig själva trots att de klarar studierna bättre än killar. Det har CSN kommit fram till i en studie som lämnas till regeringen idag.

– Det är ju det här att man ska klara alla kurser och fixa allting, säger Ida Josefin Strömsnäs, som pluggar sista terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Luleå tekniska universitet.

CSN:s undersökning visar att det är vanligare att tjejer känner ångest och är oroliga när de pluggar jämfört med killar.

Fler kvinnliga studenter har dessutom ont i ryggen, nacken och axlarna än manliga studenter. Åtta av tio tjejer upplever att de är stressade, jämfört med sex av tio killar.
– Jag tror att vi tjejer pluggar mer och är mer stressade över tentorna. Vi vill göra så bra som möjligt, vi tar inte lätt på det här, säger Ida Josefin Strömsnäs.

CSN menar att det här beror på att tjejer har högre prestationskrav på sig själva jämfört med vad killarna har.
– Tjejer har mycket funderingar om man gör tillräckligt, om man är tillräckligt duktig och om man presterar bra. Det här kan vi inte se bland männens berättelser, där har man en mer avslappnade syn på sina studiepresentationer. Männen känner inte samma studierelaterade stress som kvinnorna pratar om, säger Madelene Wikstén, utredare på CSN.

Erik pedersen, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS, har flera förslag på vad som kan göras för att studenter ska känna sig mindre stressade. Höjt studiemedel och mer resurser till studenthälsan tror han kan göra att studenter känner sig mindre stressade.