Kina allt mer oroat över Nordkoreas agerande

1:51 min

Spänningen på Koreahalvön är fortsatt hög. Nordkoreas enda allierade, Kina, har börjat att uttrycka mer oro över läget och frustration över Nordkoreas agerande.

– Vi manar alla parter att vara lugna och återhållsamma och absolut undvika provokationer som förvärrar situationen ytterligare,  sa Hong Lei, talesman för Kinas utrikesdepartement i går.

Uttalandet kom efter att Nordkorea i går förhindrat sydkoreaner att ta sig till industriparken Kaesong, som ligger i Nordkorea. Många menar att det nu finns en tilltagande frustration i Peking över Nordkoreas agerande. Inte minst innebär den ökande spänningen mer amerikansk militär närvaro i östra Asien, något som Kina såklart inte uppskattar.

Kina går en balansgång i Koreafrågan. Dels vill Kina inte alltför öppet stötta Nordkorea eftersom Kinas relationer med Sydkorea och USA då riskerar att försämras. Även om Kina är allierat med Nordkorea har Kina betydligt större handel och ekonomiskt utbyte med Sydkorea och USA.

Samtidigt vill Kina absolut inte att regimen i Pyongyang faller. Det skulle förmodligen innebära att miljontals nordkoreanska flyktingar väller in över gränsen till Kina, och om Koreahalvön skulle enas under sydkoreansk ledning skulle det innebära att amerikansk militär kan placeras precis vid gränsen till Kina.

Peking betraktar på så vis Nordkorea som en slags buffertzon och det är således högst osannolikt att Kina helt skulle ta sin hand ifrån Nordkorea.

Men ett krig hade med största sannolikhet resulterat just i en regimkollaps i Nordkorea och återförening under sydkoreansk ledning. Och eftersom risken för krig ökar när Nordkorea blir mer aggressivt, ja  då ökar då även irritationen i Peking över Nordkoreas agerande.

Efter att Nordkorea sagt att landet åter ska öppna sin anläggning för anrikning av uran, som kan användas för att tillverka kärnvapen, har fördömandena varit många. Börsen i Sydkorea sjönk även  i dag mer än på fyra månader på grund av krisen.