Norrköping

Sälungars öde ovisst

1:40 min

Det är fortfarande inte klart vad som ska hända med de båda omhändertagna sälungarna på Kolmården. Naturvårdsverket vill att de ska släppas ut, men djurparken vill ta hand om dem tills de klarar sig själva.

Sälarna Anders och Benjamin finns just nu i var sitt nätförsett bås på veterinärkliniken på Kolmårdens djurpark.

Anders kom dit strax innan påsk efter att privatpersoner hittat honom på en cykelbana i Oxelösund. Benjamin kom några dagar senare. Han hade förirrat sig in i Motala ström och hittades vid sidan av strömmen mitt inne i centrala Norrköping.

Nu mår de båda kutarna ganska bra, de ligger på golvet, förflyttar sig ibland och ger ifrån sig flåsande ljud.

- De mår hyfsat. Våra veterinärer och djurvårdare gör ett jättebra jobb med dem. Vi har kompetensen och resurserna att ta hand om övergivna djur på det här sättet. Det kommer vi att lyckas med om myndigheterna ger oss tillstånd, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.

Enligt jaktvårdslagen får man dock inte ta hand om djur hur på det här sättet. De ska tillbaka ut i naturen igen eller avlivas.

- Om man ska plocka in skadade djur eller övergivna djurungar så måste man höra av sig till polisen eller till oss och få ett tillstånd. Vissa personer har det som är viltrehabiliterare. De finns lite runt om i landet, men just för säl är det ovanligt att det finns tillstånd för, säger Lars Plahn, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

På Kolmårdens djurpark har man inga avsikter att behålla djuren. Mats Höggren betonar också att det var polisen som kom med djuren till parken och att man bara vill hjälpa till. Därför har man nu ansökt om dispens hos Naturvårdsverket för att få ta hand om Anders och Benjamin tills de är redo att sättas ut i naturen igen.

- Naturvårdsverket skulle ju gott kunna vara lite mer pragmatiska, ha lite mer bollsinne och bedöma sådant här efter varje situation. Det är ju inte vi som har varit ute och hämtat sälarna i naturen. Vi har försökt hjälpa myndigheterna trodde vi i alla fall., säger Mats Höggren.