Kommentar: "90 dagars ungdomsgaranti väntad"

Under Stefan Löfvens linjetal i dag på S-kongressen i Göteborg framkom att han går med på SSU:s och LO:s krav på att ungdomar ska ha rätt till arbete eller studier inom 90 dagar. Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot, säger att uppgörelsen om den så kallade ungdomsgarantin var väntad.

– Det var väldigt väntat, men samtidigt är det just sådant som vinner ombudens hjärtan, de får en känsla av att det spelar roll att de är där, att opinioner kan påverka ledningen.

– Sakligt är det ingen större ändring, men det är en skärpning som kostar pengar, säger Tomas Ramberg och syftar på S-ledningens förslag på en ungdomsgaranti på 180 dagar, mot SSU:s 90 dagar.

Tidigt i talet tog Löfven upp jämställdhetsfrågan, och han fick stora applåder när han sa att ”Sverige har en könsmaktsordning som behöver bemötas med en feministisk agenda”.

– Han försökte övertyga kongressen om att bara för att det är en gammal Metall-gubbe som leder partiet är man inte mindre feministisk, säger Tomas Ramberg.

I övrigt var det ett tal som handlade om klassiska socialdemokratiska frågor - förutom jämställdhet även antirasism, välfärd och ett självständigt Palestina. Det tog till exempel en halvtimme innan Löfven kom fram till jobbfrågan som partiet satsat stort på.

– Det fanns inga vassa kanter, det var inga kontroversiella utspel, åhörarna fick höra vad de ville höra, säger Tomas Ramberg.

När det gällde vinster i välfärden stod Löfven fast vid partistyrelsens linje, att begränsa vinsterna med hårdare regler. Men många i partiet vill gå längre och helt förbjuda vinstdrivande företag, och inför morgondagen då kongressen ska besluta om frågan pågår det förhandlingar om kompromisser.

– Möjligen är det Löfvens uträkning; i går gav han löfte om arbetslösheten, i dag sträcker han ut handen till LO och SSU om 90-dagarsgarantin, möjligen blir det då lättare att svälja frågan om vinstutdelning i skattefinansierade välfärdsföretag, säger Tomas Ramberg.