EU-medborgare fick inte samma chans till jobb

1:27 min

Arbetsförmedlingen har under flera år låtit bli att skriva in jobbsökande från andra EU-länder på samma sätt som svenskar som söker jobb, trots att det strider mot reglerna. De hamnar därmed utanför det digitala jobbmatchningssystem som arbetsförmedlingen använder. Det avslöjar P1-programmet Kaliber i dag.

Arbetssökande Adriana från Rumänien har flera gånger försökt få hjälp, men inte fått någon.

– Vilket sorts arbete som helst, vilket som helst, säger Adriana.

Hon sitter och fyller i en inskrivningsblankett på en arbetsförmedling i Göteborg. Men eftersom hon saknar svenskt personnummer skrivs hon inte in i arbetsförmedlingens digitala matchningssystem. Hennes inskrivningsblankett sätts i stället in i en pärm.

Arbetsförmedlingen ska i sådana här fall begära ett så kallat samordningsnummer, ett sorts tillfälligt personnummer från Skatteverket, men gör inte alltid det.

Claes Haglund, projektledare på Stadsmissionens projekt Crossroads som hjälper EU-migranter, är kritisk.

– Du skriver in dig på arbetsförmedlingen, du skrivs in på papper som du i min värld lika gärna kan ta med dig därifrån.

När Kaliber kontaktar Arbetsförmedlingens huvudkontor säger de att de är medvetna om brister, och strax före Kalibers publicering fattar de ett beslut.

Said Maroufkhani, biträdande chef på avdelningen förmedlingstjänster, säger att arbetsförmedlingen nu ska begära samordningsnummer för samtliga  EU-medborgare som saknar svenskt personnummer  och som vill skriva in sig på arbetsförmedlingen.

– Jag tycker det är beklagligt att det har varit på det sättet. Vi tar självklart på oss att så ska det inte behöva vara, säger Said Maroufkhani, biträdande chef på avdelningen förmedlingstjänster på Arbetsförmedlingen.