S-kritiker nöjda med förslaget om vinstuttag

2:43 min

I den heta frågan om vinsstuttag inom välfärden som avgörs på den Socialdemokratiska kongressen i kväll, är en av de hårdaste kritikerna mot vinstuttag nu nöjd med partiledningens kompromissförslag.

– Jag tycker att partiledningen har varit förvånansvärt lyhörda. Jag tycker också att jag kommer kunna säga att det här är en seger för det som jag personlig tycker är socialdemokratins kärna. Att stå upp för människan mot marknadskrafterna, säger Daniel Suhonen.

Daniel Suhonen är ombud på kongressen, men sitter också i den välfärdsgrupp som  diskuterar hur en kompromiss kring vinster i välfärden kan se ut.

Förhandlingarna fortsätter under dagen eftersom partiledningen vill undvika ett nederlag i den känsliga frågan. Enligt Daniel Suhonen handlar det om små justeringar av den text som Ekot berättade om i morse som framförallt rör skolan, alltså att:  "Nyetableringar som leder till ökad skolsegregation ska inte ges tillstånd att starta och kommunerna ges ett avgörande inflytande vid nyetableringar".

Inför kongressen har exempelvis LO krävt att det ska sättas en tydlig gräns för hur stor vinst de så kallade välfärdsbolagen får ta ut - statslåneräntan plus en procent på kapitalet.

En ledande socialdemokrat säger till Ekot att det är omöjligt att partikongressen låser riksdagsgruppen med en exakt procentgräns. Daniel Suhonen verkar nöjd även om det inte blir något beslut om exakta gränser för hur stora vinster företagen får ta ut.

– Jag tror inte att de förlagen egentligen är tillräckliga för att nå enda fram. Jag tror att man kommer behöva begränsa vinsten, man kommer behöva göra ytterligara saker i framtiden. Men nu har vi i varje fall, verkar det som, enighet kring att den ideologiska inriktningen är att välfärden ska egentligen vara en zon där vi inte har stora vinstuttag. Då har man några förslag på hur det ska göras, säger Daniel Suhonen.

– Det innebär att i framtiden om det inte är tillräckligt så kan det skärpas. Det gör att jag känner mig som en vinnare i de här förhandlingarna och kommer vara ganska nöjd. Det var jag inte så säker på innan jag åkte hit, säger Daniel Suhonen.

Det Daniel Suhonen är mest nöjd med är den stora ideologiska omsvängningen han nu menar att partiledningen gjort. Att Socialdemokraterna är ett parti som är emot vinstuttag inom vård, skola omsorg.

– För valarbetarna, gräsrötterna där nästan 95 procent av medlemmarna säkert är väldiga kritiker till vinstuttag. Det hade varit väldigt svårt att stå i valstugorna och säga att vi för vinstuttag. Med de här skrivningarna som kommer nu kan faktiskt alla säga det man tycker, nämligen vi är mot vinst och girighet, rofferi i de här jäkla bolagen som skor sig. De vill vi stoppa och vi har några förslag sen behöver vi gå vidare. Sen kan man säga att jag tycker själv att man borde gått hårdare fram, säger ombudet Daniel Suhonen.