Ovanlig estetik på S-kongressen

2:05 min

Socialdemokraterna använde sig igår av en för Sverige ovanlig estetik i bilderna från kongressen i Göteborg igår. Då Stefan Löfvén höll sitt installationstal som partiledare kunde tv-publiken se en massa människor stå och le, nicka och applådera bakom honom, men frågan är hur den iscensättningen påverkar opinionen.

- Vi har ju tänkt att vi vill göra en väldigt trivsam miljö, en vacker och luftig miljö, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö.

Men det fanns väl en opinionsbildande tanke?

- Absolut, det finns en tanke kring att det ser betydligt trevligare ut med många människor, säger Wadensjö.

- Den är ju noga utvald för att stärka Stefan Löfvéns auktoritet nu när han är kongressvald och ska hålla sitt första stora tal som vald partiledare, säger Henrik Sjöholm som är före detta partistrateg i centerpartiet och idag chef för politik- och analysavdelningen på organisationen Företagarna.

Bilden av en partiledare med en stöttande massa bakom sig används återkommande i politiken. Det är inte så vanligt i Sverige. Sjöholm minns till exempel att Mona Sahlin gjorde det någon gång, men här går tanken kanske snarare till amerikanska partikongresser.

- Ja, det är ganska ovanligt men det kanske inte är förbluffande att det är socialdemokraterna som gör det. De har ofta varit först med kampanjmetoder och valestetik från USA, att man lär ganska mycket av landet i väster och ligger ofta i framkant av kampanjteknik i Sverige, säger Henrik Sjöholm.

Om du jämför till exempel med centerpartiets stämma häromveckan - där såg man ju inte det här ...

- Nej, där lyfte man ju tydligt istället fram hur Annie flankerades av Maud Olofsson och Karin Söder. Det är naturligtvis också en noga utvald bild. Alltså bortsett från det självklara att de är och gratulerar partiledaren på en stämma så är det en bild man vill sätta hur Annie ingår i en tradition av starka kvinnliga ledare i Centerpartiet i en period när hon har haft det litet opinionsmässigt tufft.

Hur en partistämma eller -kongress iscensätts beror alltså på den situation som ett parti befinner sig i. Socialdemokraterna rider till exempel på en liten framgångsvåg, men Sjöholm tror inte att det är några grepp som påverkar opinionen på kort sikt utan det är en del av ett långsiktigt imagebyggande.

- Som en total estetik så påverkar det här också, säger Henrik Sjöholm.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se