Blekinge

Expert: Porravtalen kan vara bindande

1:30 min

Mycket pekar på att de som mobilsurfat på skåneföretagaren Dennies Petterssons porrsidor har ingått ett avtal. Efter att ha tagit del av den information som finns på porrsidorna säger en expert i avtalsrätt att de kan vara bindande.

Kammaråklagare Bo Birgersson i Malmö leder förundersökningen, och han håller med.
– Jag har ingen annan uppfattning än det som professorn säger, men det innebär inte att jag går i god gör att säga att det är ett avtal.

God konsumentsed 
Bo Birgersson vill gå vidare med utredningen för att titta på hur den är upplagd, om det är tillräckligt många åtgärder som krävs av kunden för att man ska anse att det lever upp till god konsumentsed.
--För i en situation där en näringsidkare verkar i förhållande till enskilda konsumenter ställs det större krav än det gör mellan företag, säger Bo Birgersson.

Frågan är om det räcker med ett tryck på ok-knappen eller om kunden måste erbjudas fler val för att det ska bli ett avtal och om kunden har möjlighet att backa, enligt Birgersson.

Nakna bröst
För att locka besökarna så pryds förstasidan av två kvinnor där den ena nafsar den andra i brösten.

Under bilden finns en ok-knapp med engelsk text som går ut på att den som klickar är över 18 och går med på villkoren som följer.

Det är Christina Ramberg, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, som anser att proceduren är ganska klar, man förstår att man ingår ett avtal och det är inte särskilt vilseledande.

Detaljerade villkor
Är man intresserad av detaljerade villkor så kan man läsa om det.

Det räcker normalt sett, skriver hon.

Det innebär inte att man behöver ha läst villkoren utan konsumenten godkänner villkoren på egen risk, precis som när man köper en tågbiljett.

Men om innehållet i villkoren är överraskande, som att man tror att man köpt en tågbiljett och det i villkoren står att man köpt ett tåg, då är innehållet inte bindande.

Om webbsidan är lurigt utformad så blir villkoren alltså inte bindande.

Helhetsbedöming
Så i varje fall måste en helhetsbedömning göras för att avgöra om villkoren förknippade till en länk kan anses bindande eller ej.

Det är sammanlagt tusentals personer över hela landet som känner sig lurade, och anmält att de har fått falska porrsurffakturor.

Sedan åklagaren Bo Birgersson tog över för två veckor sedan har tre stora utredningsgrupper på polisen i Blekinge, Kalmar och Malmö bildats.

Fotnot: Texten har uppdaterats.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se