S-beslut gör det svårare att enas om friskolor

1:32 min

Efter S-kongressens beslut om att kommunerna ska få avgörande inflytande om en ny friskola ska få startas, ser Friskolekommitténs ordförande Lars Leijonborg stora problem att komma överens över partiblocken.

Friskolekommittén är mycket nära en kompromiss med sex partier, säger Lars Leijonborg. Men nu ser det inte ut att lyckas, säger han:

– Ja det försvårar naturligtvis kraftigt den partiöverskridande lösning om friskolorna som vi faktiskt var ganska nära för några dagar sedan. Men det som i praktiken är ett kommunalt veto det ligger ju bortom det som Alliansen kan acceptera. Så att tyvärr tror jag att den möjligheten har minskat kraftigt nu.

Friskolekommittén har begärt förlängd tid för att kunna sy ihop en kompromiss om friskolornas villkor med sex partier, de fyra allianspartierna i regeringen och Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men allianspartierna kan inte gå med på ett kommunalt veto, säger alltså Lars Leijonborg. Lika otänkbart är det att Miljöpartiet kan skriva in sådana villkor i en överenskommelse, enligt Mats Pertoft som sitter i Friskolekommittén för Miljöpartiet:

– Det kommer naturligtvis att  vara svårt och det är ingenting som vi från Miljöpartiets sida har för avsikt att gå med på, säger han.

Ska det bli en sex-partiöverenskommelse krävs att den socialdemokratiska kongressens beslut om veto för kommunerna läggs åt sidan av partistyrelsen. Det anser både Mats Pertoft och ordförande i Friskolekommittén Lars Leijonborg.

– Men som ordförande ska jag ju avvakta vad Socialdemokraternas ledamot säger till mig i utredningen, det är ju möjligt att han får ett mandat från sin ledning att göra en kompromiss. Men utifrån det här så måste det ju vara betydligt svårare.