Baylan avfärdar Leijonborgs kritik om friskoleveto

1:59 min

Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan tillbakarvisar nu kritiken från Lars Leijonborg, som är ordförande i Friskolekommittén. Leijonborg anser att det blir svårt att nå en överenskommelse över blockgränsen, efter ett beslut om friskolor på S-kongressen i går.

Den socialdemokratiska partikongressen beslutade att kommuner bör få ett avgörande inflytande över om en friskola ska få startas.

Friskolekommitténs ordförande Lars Leijonborg säger att han ser mycket stora problem att komma överens över blockgränsen när det gäller villkoren för friskolor framöver. Han säger att man varit mycket nära en kompromiss med sex partier, men att det nu inte ser ut att lyckas.

Leijonborg ser S-kongressens besked om kommunerna ska få avgörande inflytande över friskolors etablering som ett veto och något som omöjliggör en överenskommelse.

Men Ibrahim Baylan menar att beslutet egentligen inte är ett veto, och han avfärdar  Leijonborgs uttalande.

– Jag blir inte förvånad att man använder detta som ett svepskäl för det faktum att man inte kommer fram. Det som har varit ett stort problem i Friskolekommittén är att vi inte riktigt har vetat vad den borgerliga regeringens utgångspunkter varit, säger Ibrahim Baylan.