Kongressen har valt ny S-ledning

2:02 min

Den socialdemokratiska partistyrelsen har under eftermiddagen valt in flera nya ledamöter i det verkställande utskottet, VU. Samtidigt nåddes en kompromiss om fler pappamånader i föräldraförsäkringen.

Nya ledamöter i socialdemokraternas ledning, det verkställande utskottet är Morgan Johansson, rättspolitisk talesperson, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, partiets ekonomiske talesperson Magdalena Andersson, Ardalan Shekarabi, SSU:s och restaurangfackets vice ordförande Terese Guovelin och partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin. 

Slutar gör Leif Pagrotsky, Sven-Erik Österberg och LOs förre ordförande Vanja Lundby-Wedin.

Kongressen har också beslutat att utöka VU med en plats, avskaffa partiets förtroenderåd och minska antalet partistyrelsemöten. Det innebär att det verkställande utskottets makt ökar.

Partisekreterare Carin Jämtin förnekar att utökningen har att göra med stridigheter om vilka personer som ska få plats i VU.

Hon hänvisar till att partiets organisationsutredning kom fram till att VU skulle behöva utökas på grund av ökande arbetsbelastning.

Partistyrelsen lade dock inte fram ett sådant förslag inför kongressen, utan gör det först nu.

TT: Har detta inget att göra med att det finns en hård konflikt om vem som ska få sitta i VU?

– Till alla våra platser finns det fler kandidater än vad det finns platser, säger Jämtin.

TT: Så detta är inte ett sätt att lösa en tvist?

– Detta är ett sätt att lösa en arbetsbelastningsfråga, säger Jämtin.

Socialdemokraterna har på kongressen också nått en kompromiss om fler pappamånader i föräldraförsäkringen.

S-kvinnor och LO har krävt en tredelning av föräldradagarna, en del till mamman, en till pappan och en att göra som man vill med.

Men det blir ingen tredelning utan kompromissen på kongressen formuleras citat "ett mer jämställt uttag kan ske genom att knyta ytterligare en månad till respektive förälder."

TT/Ekot