S skärper synen på vapenexporten

1:21 min

Socialdemokraterna vill nu ha ett demokratikriterium för vilka länder som får ta emot svenska vapen, ställa om den svenska vapenindustrin och få ökad öppenhet i besluten om godkännande av vapenexport.

– Jag är väldigt nöjd, vi har en för stor vapenindustri i Sverige och vi har låtit den exportera för att kunna fortsätta existera i ett läge där vi inte behöver vapnen för det svenska försvaret längre. Det har lett till ett problem. Vi har fått en export till länder som inte ska vara mottagare av svenska vapen, säger Peter Weiderud, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Den socialdemokratiska ledningen ville från början inte ha några skrivningar om vapenexporten i det framtidskontrakt som gälla med väljarna nästa mandaperiod om partiet hamnar i regering. Nu finns de där ändå och med tydligare krav än vad partiledningen föreslagit. Med de här förslagen kommer färre länder än i dag kunna köpa vapen.

Peter Weiderud har tydlig syn på vad de skulle betyda att ställa om vapenindustrin till våra nya säkerhetspolitiska situation - något partiet nu ska verka för.

– Vi kan inte hålla den här stora kostymen vid liv genom att öka exporten. Man får producera andra saker, säger han.

Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist kan inte i dag säga hur det kommer att påverka vapenindustrin att partiet nu vill ställa om den - först måste det säkerhetspolitiska läget analyseras. Men han håller med om att de här besluten i praktiken skulle innebära minskad vapenexport.

– Det här skärper ju det hela på så sätt att en sådan här affär som har skett med Saudiarabien det ska inte kunna återupprepas, säger Peter Hultqvist.