FOTBOLL

Supportrar tillåts vara maskerade

0:21 min

Polisen fick kraftig kritik efter den Allsvenska premiären i måndags mellan Elfsborg och AIK, för att man inte ingrep mot de cirka 500 AIK-supportrar som var maskerade. Polisen resonerade att det hade krävt för mycket resurser att ingripa och samma inställning gäller idag, då tusentals Hammarbysupportrar kommer till stan för matchen mot Ljungskile.

Det är förbjudet, enligt lag, att maskera sig i samband med en demonstration eller i vissa folksamlingar på allmän plats. Trots det ingrep inte polisen mot de omkring 500 AIK-supportrar som var maskerade, i samband med den Allsvenska premiären i måndags. Något som resulterat i kraftig kritik mot polisen.

I eftermiddag väntas flera tusen Hammarbysupportrar komma till stan för matchen mot Ljungskile, som spelas på Borås Arena. Och polisen har samma inställning idag.

– Vi har inga indikationer på att det ska ske på samma sätt nu, skulle det ske så får vi överväga om vi ska göra ett ingripande. Det tarvar ganska stora polisiära resurser,  säger Lars Adolfsson, biträdande polisinsatschef.

Delade meningar inom polisen
– Men skulle det här utvecklas till en trend, får man ta ett nationellt grepp. Då pratar vi kanske om att förändra lagar och så vidare men där är vi inte idag, fortsätter biträdande polisinsatschef Lars Adolfsson.

Men det finns ju redan en lag?

– Ja, men man ska ingripa mot det också. Ha resurserna för det, då får vi rusta oss och manna på ganska ordentligt, säger Lars Adolfsson.

Inom polisen råder det dock delade meningar om det här. Inre befäl vid polisen i Borås Lennart Stenqvist säger till P4 Sjuhärad att brott ska beivras.