S-kongress avslutad med sikte mot valet

2:05 min

Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, föräldraförsäkringen kan få ytterligare en pappamånad nästa mandatperiod och kommunerna ska ha ett avgörande inflytande över om friskolor ska få öppna. Det är några av resultaten från den socialdemokratiska partikongressen som nu avslutats.

Partiledaren Stefan Löfven avslutade genom att sikta fram mot riksdagsvalet nästa år.

– Låt borgarna fortsätta prata om sina skattesänkningar. Låt oss prata om hur varje person i Sverige ska ha världens bästa välfärd och låt väljarna avgöra valet, sa Stefan Löfven i sitt tal.

Det var en påtagligt nöjd kongress som efter fem dagar tillsammans traditionsenligt sjöng internationalen.

Inför kongressen var detta stora diskussioner om partiets syn på vinster i välfärden och kravet på mer individualiserad föräldraförsäkring.

Kompromissen om vinster blev att skärpa skrivningarna något jämfört med ursprungsförslaget från i höstas. Kommunerna ska få ett avgörande inflytande över om friskolor ska få starta och vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden.

– Svensk socialdemokrati har nu satt ned foten och sagt att vinsten inte längre ska vara det primära målet, sa Andreas Schönström från Malmö.  

Kongressen kunde också enas om att avgörande steg ska tas så att ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen uppnås redan under nästa mandatperiod.

Citat: ”Ett sätt är att knyta en ytterligare månad inom föräldraförsäkringen till respektive förälder".

Båda kompromisserna öppnar för tolkningar och ger partiledningen manöverutrymme att forma politiken inför valet nästa år.

Partiet gick SSU till mötes och ställde upp på ungdomar inte ska gå utan jobb eller utbildning i mer än tre månader i stället för ursprungsförslaget på ett halvår.

Kongressen skärpte också synen på vapenindustrin och export till diktaturer.

Det partiledningen vill att vi ska minnas partikongressen i Göteborg för är att det var då målet sattes - att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Något som är väldigt viktigt enligt EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson.

– Jag tror att det kommer att betyda väldigt mycket. Du sätter inte bara press på dig själv, som parti att det här ska vi lyckas med. Vi ska lyckas med det, säger Olle Ludvigsson.