Kristna möttes av stenkastning i oroligt Egypten

2:39 min

I ett nytt utbrott av sekteristiskt våld mellan muslimer och kristna dödades fem människor i en fattig förort till Kairo i helgen. Det råder djupt delade meningar om vad som utlöste våldet, men fyra av de döda var unga kristna män. Vid begravningsceremonin på söndagen i Kairos stora katedral dödades ytterligare en människa i de sammandrabbningar som uppstod när sörjande kristna vällde ut ur katedralen.

Mamman till en av de dödade unga männen har fallit ihop i kyrkbänken. Bönen är just avslutad, församlingen reser sig och börjar skandera slagord inne i katedralen. ”Irhal”, avgå, ”ned med muslimska brödraskapets styre”.

Stämningen är både spänd och förtvivlad. En kristen kvinna som har tagit med sig sin muslimska väninna vill att de andra kristna ska omfamna henne för att visa att detta inte är ett religiöst krig, men kvinnorna är inte på försoningshumör i dag.

När de lämnar katedralen möts de av stenkastande motdemonstranter och tårgas.

Oroligheterna som ledde till dödsfallen började sent i fredagskväll i Khusous, en fattig förstad till Kairo där kristna hem, butiker och fyraårige Filibaters lekskola brändes ner.

Men jag är inte rädd, säger Filibater, och hans mamma Mariam, med ett litet träkors runt halsen, uppmanar sin son att säga: för vi vet att Gud kommer att försvara oss.

Alla jag talar med i Khusus har en egen förklaring till våldet. En familjefejd, säger någon, barn som klottrade hakkors, säger en annan man.

Mariam pratar om en muslimsk knarklangare som flirtade med en kristen kvinna. Men en muslimsk man påstår att kyrkan är full av vapen.

En muslim och fyra kristna män sköts ihjäl och prästen, fader Sourial, säger att prickskyttarna var proffs.

Nästan alla är överens om att det finns krafter i Egypten som vill piska upp ett inbördeskrig, en dunkel tredje part, som de säger.

Men Mohamed, en av muslimerna i den fattiga förorten, säger krasst:

– Den tredjeparten? Jo, det är fattigdomen. Folk gör vad som helst för pengar i Egypten i dag. Vi är alla desperata.