Hälsorisker med rött kött beror på tarmbakterier

1:21 min

Att äta rött kött är också kopplat till högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, det sambandet är etablerat sedan länge. Nu finns det forskning som visar på att det kan vara en nedbrytningsprodukt av ett särskilt ämne i köttet som är boven i dramat, och att det är kombinationen av kost och tarmbakterier som står för själva mekanismen.

– Tarmbakterierna bryter ner karnitinet i köttet till olika produkter, och dessa produkter i sin tur kan leda till ökad åderförkalkning och hjärt/kärlsjukdom, förklarar Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Sahlgrenska Akademin.

Karnitin är ett ämne som det finns mycket av i rött kött, det produceras också i kroppen och har betydelse för hur celler bryter ner fett för att få energi. Men när vi får i oss karnitin genom kosten bryts det ner i tarmen, och en amerikansk studie visar nu att det då bildas trimetylamin, ett ämne som kan orsaka åderförkalkning – det här är alltså en förklaring till hur rött kött kan ge hjärt- och kärlsjukdom.

Det är särskilt just hos människor som är vana att äta rött kött som det här skadliga ämnet bildas av det karnitin dom äter, enligt studien, vilket kopplas till hur bakterierna i magen samverkar med kött i kosten. Vegetarianer har en annan tarmflora, som inte bryter ner karnitin så effektivt.

Karnitin tas också som kosttillskott, och används i vissa medicinska behandlingar. Men att äta karnitin är kanske inte ett bra sätt att få i sig det, eftersom det inte kommer ut i kroppen (men däremot kan ge de här hjärt- och kärlproblemen) säger Fredrik Bäckhed:

– Om du är en stor köttätare och har en väldigt effektiv tarmflora kanske du bryter ner det mesta.

Referens:
R. A. Koeth et al. "Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes artherosclerosis", Nature Medicine 2013, DOI: 10.1038/nm3145