Växjö

Kommunledning stoppade hissande av romsk flagga

1:07 min

För att fira romernas internationella dag skulle deras flagga hissas utanför kommunhuset i Växjö i dag. Men det satte kommunalrådet Bo Frank stopp för.

– Vår policy är att bara hissa nationalstaters flaggor, säger han.

Amnesty hade genom Vänsterpartisten Carin Högstedt kontaktat det kommunala fastighetsbolaget VÖFAB om att för första gången hissa den romska flaggan på kommunens flaggstång. Allting var bestämt och utanför kommunhuset stod i morse politiker och journalister och väntade på det historiska ögonblicket. Men ingenting hände.

 Efter en lång väntan stod det klart att kommunalrådet Bo Frank hade bestämt att flaggan inte skulle hissas.

"Absurt"

– Romerna är en officiell minoritet i Sverige. Det är helt absurt att vi inte hissar deras flagga, säger Carin Högstedt.

Anledningen till att inte flaggan kom upp är, enligt Bo Frank, att den inte ingår i kommunens policy över vilka flaggor som får hissas.

– Vår policy är att bara hissa nationalstaters flaggor, säger han.

Men Växjö kommun har tidigare hissat Prideflaggan, eller mångfaldsflaggan, trots att det inte är en nationalstatsflagga.

– Många står bakom mångfald och etniska minoriteter och då kan det vara utmärkt att ha en mångfaldsflagga så att alla känner igen sig sedda och hörda, säger han.  

Är kritisk

Bo Frank säger att det inte är så att kommunen inte vill förknippas med romerna, men att det är på det här sättet som reglerna ser ut just nu.

Bo Frank är kritisk till hur frågan om flaggning har hanterats av Carin Högstedt. Han menar att hon har gått bakom ryggen på kommuneldningen och beordrat  fastighetsbolaget att hissa flaggan.

"Inte gå bakvägen"

– Vill man göra ändringar av Växjös policy när det gäller flaggning så får man föreslå det. Inte gå bakvägen genom att få fastighetsbolaget att hissa en flagga efter det ena eller andra önskemålet, säger han.

Carin Högstedt bemöter kritiken på det här sättet:

– Jag kan inte beordra någon och jag har inte gjort det. Jag har fått klart besked från VÖFAB och de har sagt att allt är okej, säger hon.

Billy Abraha
billy.abraha@sr.se